tirsdag 9. desember 2008

Ikke mere seiling i år - juleferie i Cape Town!











Endelig framme i Cape Town

False Bay Yacht Club i Simonstown har av de fleste vi har snakket med blitt anbefalt som en utmerket havn for et lengre Sør-Afrika opphold. Byen som ligger i False Bay, 12 nm nord for Kapp det Gode Håp, huser landets eneste flåtebase. Marinaen med slipp og seilklubben skal være hjemmehavnen vår inntil vi forlater Sør Afrika i midten av januar.


Slutt for i år
Siden vi forlot NZ i midten av mai har vi seilt ca 10 000 nm. Vi har besøkt Vanuatu, Australia, Great Barrier Reef, Cookos Keeling, Chagos, Madagaskar og unnagjort den sagnomsuste Sørafrika-kysten. Opplevelsene og minnene står stablet i hauger. Nå er det tid for juleferie, fordøying av inntrykk og ikke minst juleferie sammen med Berit og Mats.


Nok en gang skal Villvinds indretjeneste bringes opp på ”konenivå”, supplert med juleren-gjøringens særlige krav. Dommen faller om noen dager.

Sør-Afrika’s sørøstkyst
Kyststrekningen mellom Durban og Cape Town er berømt for sin uforutsigbarhet, Agulhas-strømmen og umeldte lavtrykk. Vi var spente på hva som ville vente oss. Mellom Durban og Cape Town, en strekning på ca 800 nm, er det i praksis 3 havner, East London, Port Elizabeth, og Mossel Bay. På den siste etappen skulle vi endatil runde Cape Aghulhas, det afrikanske kontinentets sydligste punkt. Vi tok oss god tid i hver havn og studerte værmeldingene med nitid grundighet og dro videre når barometret stod høyt og vinden med. Vi var heldige. Vi har hatt en strålende tur uten problemer. Mellom Durban og Port Elizabeth satte vi fartsrekord, 252 nm i løpet av 24 timer. Agulhas strømmen gav oss et skikkelig dytt og fartsmåleren viste mellom 11 og 13 knop i timevis. Heller for lite vind enn for mye. Kapp Agulhas rundet vi i en stigende morgensol for motor på flatt vann. Han synes rettferdigheten var ulikt fordelt den sydafrikanske seileren som først så kappet etter sin 8.passage.

Mannskapsbytte
Harald og Sindre mønstrer av her i Cape Town. Sindre etter 4 måneder fra Darwin og Harald etter 2 måneder fra Nosy Bee på Madagaskar. Gutta kommer rett hjem til tjukkeste jule-feiringa i sandaler og kortbukse,- solsvidde på isse og legger. Overgangen kan neppe bli større. Ta pent i mot dem!

Berit og Mats skal feire julen i Cape Town i år. Det ser skipperen fram til.

Den 5. januar skal båten på slipp for å rengjøres og stoffes. Den 7. januar kommer Hans fra Fredrikstad og Dag fra Halden om bord, østfoldinger med egen båt og masse seilerfaring. En sarping ville vel ha blitt mobba over bord, derfor er det ingen sarpinger med på denne etappen.!!! Endelig skal det bli litt preking igjen!


To havkryss igjen ….
Fra Cape Town til Moss er det ca 9500 nm. Underveis skal vi stoppe på St.Helena. Vi skal tilbringe et par måneder i Karibien før vi seiler derfra i begynnelsen av mai via Azorene til den engelske kanal hvor vi planlegger å ankomme i midten av juni. Hvordan dette forløp skal vi komme tilbake til.

Ha en riktig god jul og kos deg med mat og drikke. Godt Nyttår. Stay tuned!

Mange hilsner fra mannskapet om bord i Villvind.