tirsdag 13. januar 2009

Bare rundt hjørnet og deretter strake veien hjem !!!!



Hjørnet er i dette tilfellet Kapp Det Gode Håp (KdgH), eller som de lokale her i False Bay sier; Cape of Storms. På bildet ser du ”hjørnet” under rolige forhold og en strålende solnedgang rett før jul da vi ankom False Bay og Simonstown.

Nytt mannskap
Om bord i Villvind befinner det seg nå nytt mannskap, Hans Aker fra Fredrikstad og Dag Strøm-Rasmussen fra Halden har mønstret på med kremer og salver for en kontrollert tilvenning til sommersolens herjinger på hvitskurte kroppsflater. Både Dag og Hans har begge seilerfaring så det holder og egne båter, hhv Comfortina 35 og - 42. Begge skal seile med helt til den engelske kanal bare avbrutt av et 14 dagers eget charteropplegg med besøkende familier i Karibien. Preken og historieutvekslingene er allerede godt i gang.

Jordomseilingens korteste etappe
Som planlagt tok vi Villvind på slipp den 5.januar og satte den ut igjen den 9.,- nymalt ren og fin. For å ta båter opp- og ut av vannet bruker de en travellift som de kjører ut i vannet til båten flyter, hvoretter man bakker videre for egen motor. En båtlengde lengre ut, er det to skjær, med 5 meter mellom. Her må man treffe riktig. Med en liten kuling i ryggen gruet jeg meg litt for den utgangen. Det var bare det at motoren ikke ville starte. For andre gang, første gangen var i Belgia våren 2006, streiket releet til starteren. Vi måtte taues akterover ca 2 båtlengder før vinden blåste oss inn mot en fin ledig langskipsplass. Så der lå vi da,- etter en etappe på ca 40 meter! Vi valgte likevel å feire etappen med ankerdram og øl. Nå er Chris satt på jobben, starteren og releet er tatt ut og jeg håper den er reparert i løpet av noen dager.

……og en lang en !
Her en kveld kom det inn en kanadisk båt som hadde seilt non-stop fra New York til Simonstown og vært ute i 71 dager. Det er klart at da er ikke 40 meter noe å snakke om !

Det vennlige hav!
Sør Atlanteren er det ene store havområdet som ikke på noen tid av året hjemsøkes av orkaner, tyfoner eller hurricanes og følgelig kan beseiles hele året. Problemet er at det heller er for lite vind enn for mye. Det man ønsker å gjøre i ”andre enden” blir bestemmende for når man drar. Vi planlegger å dra ca 15.januar. Vi vil bruke i underkant av 2 uker på de 1750 nm til St.Helena. Deretter er det ca 700nm (5 dager) til Ascension før vi legger ut på den 3000 nm (3 uker) lange etappen til Tobago hvor vi ankommer ca 1.mars. Og før det hører du neppe fra oss !

Norske frisører holder ikke mål ?
Hjemme har jeg vært trofast mot Paul som har klipt håret mitt i 40 år. Etter å besøkt afrikanske frisørsalonger hvor vakre negresser danser rundt deg med saksa hvinende i solblekt hår til rytmer av eksotisk afrikansk musikk har Paul og jeg absolutt noe å snakke om når jeg kommer hjem. Kanskje rekker jeg en klipp til før jeg drar!!

Ha det bra så lenge til du hører fra oss fra Karibien. (PS! Releet er ok igjen og motoren i orden.)


Mange hilsner fra
Dag, Hans og Terje !