mandag 3. november 2008

Variert seiling i Mosambique kanalen!

Til Syd Afrika

Til Syd Afrika kommer man ikke ”gratis” sies det. For Harald, Sindre og skipperen og andre som kommer seilende, betyr det at man må påregne noen ekstra strabaser, kulinger eller andre uforutsette overraskelser som gjør seilingen ekstra krevende! Dette gjelder om man velger ruta syd for Madagaskar eller går gjennom Mosambique kanalen.

Vi hadde valgt å besøke Madagaskar og den atraktive delen av landet i nordvest. Vi måtte derfor seile Mosambique-kanalen ned til Syd Afrika. Vi var usikre på hvilken rute vi skulle velge. Skulle vi: 1) holde oss på Madagaskar-siden så langt syd som mulig og derfra krysse rett over til Syd Afrika, eller 2) skulle vi gå diogonalt i hele kanalens lengde eller 3) skulle vi gå korteste vei over til Mosambique-kysten og følge kysten hele veien ned til Richards Bay i Syd Afrika. Seilasen var ca 1500 nm.

Etter et flammende og velbegrunnet innlegg fra en sydafrikansk seiler som hadde seilt kanalen en rekke ganger tidligere var all tvil feid til side og alternativ 3 skulle følges.

Fra Nosy Komba
Etter å ha fylt tankene med kanner fra landsbyens vannpost stakk vi til havs søndag den 19.oktober. De første dagene var det lite vind og vi brukte 3 døgn på 300 nm ned til Cape St.Andre hvor vi slapp land og krysset over mot Mosambique-kysten. Ettersom vi nærmet oss kysten kunne vi stå opp mot vinden som gradvis dreide fra SSØ til ØSØ. Vi var dessuten kommet inn i Agulhas –strømmen . Den setter mellom 2-5 knop hele kysten nedover og gir god skyv.

Kuling mot strøm.
Det som er litt ugreit med å seile i denne strømmen er når man utsettes for de såkalte ”coastal lows” ,- lavtrykk som kommer opp langs kysten og setter opp kraftig sydvestlig vind vanligvis med kuling styrke. Er man da så uheldig å være midt i strømmen kan en meget ubehagelig seilas påregnes. Enkelte steder er det direkte farlig i slike situasjoner. I kystkartet for kysten fra Richards Bay og sydover står det å lese:

"Abnormal Waves, up to 20 meters high,
preceded by a deep trough, may be
encountered. These occur mainly to
seaward of the continental shelf,…….."

Strategien er derfor i slike situasjoner å komme seg inn på grunt vann, kloss i kysten innenfor 200 favners grensen. Vi hadde gleden av å møte et slikt lavtrykk. Heldigvis var vi stort sett forbi og innenfor strømmen da sydvesten sprang opp. Og vi var nesten inne ved munningen av Zambesifloden før vi slo oss ut igjen. I løpet av natten dreide vinden til SØ og vi kunne igjen stå sydvestover langs kysten. Nå fulgte 3 fine døgn med strålende seilas før vi skulle møte et nytt lavtrykk i det vi nærmet oss Richards Bay. Værvarslingen er meget godt utviklet for kysten og vi visste hele tiden hva som ventet oss. Vi motorseilet det siste døgnet og hoppet og spratt gjennom strømbeltet med 7 knops fart. Selv om vind og bølger var rett i mot, satte strømmen sydover med 5 knop. Mellomvantet på babord side i riggen røk og må repareres.

Richards Bay
RB er verdens største utskipningshavn av kull og SydAfrikas største havn. Den er nærmest parkmessig anlagt med badestrender, marinaer, seilklubber, kanaler, øyer og svært velmerket og organisert. Kullet merker man ikke noe til. Her sjekket vi inn og satte til livs en skikkelig biff etter 12 døgn fra Nosy Komba på Madagaskar.

Til Cape Town
Vi blir her en 3-4 dager og fortsetter deretter til Durban hvor vi blir en ukes tid og er turister. Deretter skal vi hoppe langs kysten innimellom ”the coastal lows” i medstrøm og medvind. I Cape Town skal vi være en gang mellom 5. og 10. desember.

Da ønsker mannskapet om bord i Villvind deg en fortsatt god senhøst med barfrost og piggdekk. Selv koser vi oss i kortbukse, barbeint og imøteser den sydlige halvkules sommer i sub-tropiske farvann.

Mange hilsner Sindre, Harald og Terje !

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hei gutter.
Oj oj det fårn si. Dette var jammen noe annet enn å krysse over til skagen gitt. Spennende lesing da. Vær fosiktig og hør godt på værmeldingene.
God tur videre.
Hilsen Lars, Siri og Nora

Anonym sa...

Hei Villvind!
Igjen en blogg med spennende lesing. Det virker som om plan3 var den beste. Følger med dere mot Cape Town ved å sjekke været på YR.NO. Ellers jobber jeg med å få avsluttet prosjektene hjemme og på jobben ettersom avreisen nærmer seg. Gleder meg til å mønstre på 7.1. Ha fine dager langs SA-kysten.
2.matros Aker

Anonym sa...

Hurra for farfar, husk aa surfe i Durban!

Hilsen
Balder

Anonym sa...

Hallo Terje!
Det er flott å høre at det går bra med dere til tross for utfordringene dere møter hele veien.
Her hjemme er det, som du selv sier, vinterdekk og barfrost som gjelder og jeg merker at det blir tyngre og tyngre å møte vinteren med positive forventninger.
Vi ønsker dere en fin tid (og etterhvert også julefeiring)på det afrikanske fastland.
Hilsen Kjell og Bente

Anonym sa...

Takk for nok en fin reisebeskrivelse, spesielt kjærkomment nå som tørrseilinga har startet her i det kalde nord. SFO på Gressvik har åpnet, utrolig hva en stund under presenningen kan gjøre med en avhengig! Om en uke setter Else og jeg kursen mot Barcelona og noen avvekslende dager på sørligere breddegrader - havn har de jo der også, så detta skal bli bra!

Fortsatt god seilas!

Hilsen Hans

Anonym sa...

Seilfamilien i Son har fristet Hakkebakkeskogen på Nathionalteateret med barnebarnet. Aliante har fått telt og frostvæske .Skal hilse fra Thomas i Strømstad som ikke er verdens navle.Morgenbad er temmelig kaldt, men vi gir oss ikke : Vinterlig tilpasning til elementene, men savner sydlige halvkule. Fra bloggen høres det ut som om dere får seilt på begge halser nå, og forandring fryder. Hører gjerne mer om utfordringene på havet. Har Villvind det bra etter alle bølger og timer?? Marianne & Jon

Anonym sa...

Gratulerer med farsdagen til de som føler seg truffet. Pappa du har to he, he.
Håper dere har fått vært på safari og at vi får høre litt om det etterhvert.
Etter en dag og en natt full av snørr og tårer har Nora fått sin første tann. Mamma gleder seg til resten.
God tur videre.
Klemmer fra Siri og Nora

Anonym sa...

Hei Terje
Vi sliter oss gjennom vinter`n med lystig lesing fra dere som dro...!!
Unnavind parkert på land og alt er mørkt og trist. Fuglevik Båthavn skal bygges ut i vinter. Det lyser jo godt opp da!? Hadde en hyggelig prat med Dronninga hos min gamle mor forleden. Hun gleder seg storligen til møtet i desember. Ha en riktig god tur rundt Afrikas sydspiss. Vi gleder oss til fortsettelsen.
Hilsen Eivind

Anonym sa...

Hei! Vi er bare inne og sjekker at det går bra med dere. Litt misunnelige på rutevalget (det er kjedelig når man må velge), men det ser ut som dere har tøffe forhold innimellom. Vi driver vedlikeholdsarbeid i marina i Thailand et par dager. Snart venter besøk hjemmefra og et par ukers reising med buss og tog. Krysser Indiske Hav mot Oman/Aden i januar. Seil forsiktig. Hilsen fra Eli og Jørn, Silene.

Anonym sa...

Hei Terje.
Takk for artig blogglesing nok en gang. Er litt sent ute med hilsen, men du får vel lest den når dere når land igjen! Dere er noen skikkelige tøffinger sett med en landkrabbes øyne. Tror Berit også Berit følger dere tett i tankene for tiden. Vår nedover forrige helg og traff da alle tilstedeværende søsken! Koselig var det, Berit og jeg hadde en koselig formiddag i Moss by og det tror jeg er 25 år siden jeg sist var!
Ellers er alt vel her. Ute er det
-3 grader og lett snøvær. Og på bakken er det ca. 20 cm snø som kom i et forferdelig uvær fredag kveld. Så her er det ikke mye som minner om sommer. Vi var 2 uker på Gran Canaria i oktober så vi også det livet ferskt i minne.
Ha det godt Terje, gleder meg til å høre fra dere igjen ved ankomst til Cape Town.
Klem fra søster

Anonym sa...

God tur til dere seiler langs kysten i Sør Afrika. Jeg selv nøyer meg med å se ned på brygga vår på Brønnøya i en stadig isbelagt Sandbukt og reise til "Afrika" på Lakkegata skole i Oslo hver onsdag til et sør afrikansk syngende koret Inkululeko Cultural Group hver onsdag. Koret ble dannet for 20 år siden og var en del av solidaritetsbevegelsen mot apartheid.
Hilsen Rigmor Bové