mandag 2. februar 2009

Villvind paa St.Helena!

Straalende seiling!
Rundt hjoernet kom vi en tidlig morgen for en sval lett bris som etterhvert frisket paa og gav oss flott skyv de foerste tre dagene. Etterhvert roet vinden seg paa omtrent 15 knop og etter 12 doegn var vi fremme paa St.Helena uten aa ha roert seilene. Den stabile sydoest-passaten gav oss en meget behagelig reise. Det siste doegnet reduserte vi seilfoeringen for aa komme fram i dagslys.

Den vennlige oya!
Vi ligger ankret paa 15 meters dybde utenfor festningsmuren i Jamestown, hovedbyen paa St.Helena. Totalt bor det ca 4000 mennesker her. Disse er utrolig vennlige og pratsomme og vil slaa av en prat for aa vite hvem vi er og hvor vi kommer fra osv. Jeg har aldri noe annet sed foelt meg saa velkommen som her. St. Helena ble oppdaget av portugiserne i 1502 og engelskmennene etablerte seg her paa midten av 1600 tallet aa befestet oya med murer og kanonstillinger. I gamle dager laa St.Helena meget strategisk til med bl.a tilgang til ferskvann. Siden har oya vaert engelsk.

Napoleons eksil !
Vi har vaert turister og sett Napoleons hus hvor han satt i eksil fra 1815 til 1821 naer han doede.
Vi har slitt oss opp Jacobstien. En trapp paa 700 trinn rett opp en bratt fjellside paa 350 meter. Naturen her er meget variert fra oerken-pregede flatland paa toppen av oya, dype alpine ravine-formasjoner og frodige gressganger med mango og mange slags frukttraer. Inntil 1960 tallet dyrket man flax (hampeplanter) for produksjon av hampetau. De hadde 4 moeller som naa alle er lagt ned.

Spor etter noerske sjoemenn!
Her en kveld var vi innom en pub "White Horse". Her kom vi i prat med Danny som hadde norsk far. Det var han helt sikker paa. Men moren til Danny var ikke helt sikke paa hva han het, men mente det var Hans. Som du skjoenner hadde Danny aldri moedt sin far og hans mor kun den ene gangen under krigen !!!!!!

Vi koser oss stort, bader i klart atlanterhav som holder ca 24 grader og forbereder neste etappe som gaar til Tobago i Karibien med muligens en lite stopp pa Ascension underveis. Til Tobago er det 3700nm, vi skal krysse stillebeltet og finne nordoest-passaten underveis. Inntil vi hoeres igjen ha det bra, kjoer pent det kan vaere glatt !

Mange hilsner fra
Dag, Hans og Terje
SV Villvind pt Jamestown, St. Helena.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Jamen klarte du ikke å legge inn litt nytt fra St.Helena også, trodde det ble Tobago neste. Høres herlig ut på den øya, og 24 grader i sjøen er jo til å holde ut! Her på berget skal en ikke bare KJØRE pent, men også GÅ pent, det er glatt som bare f... , tryna her om dagen. Vinter-SFO var åpent i helga, mekelig at bare jeg og en til fant veien til båthavna: skjønner ikke hvordan folk prioriterer, under presenningen var det jo toppers! Moro med Mats i Grand Prix, vi følger med og heier. Til lørdag skal vi på Berserk-foredrag på Grotta og høre på de gale vikingene, det er antidepresiva i vintermørket. Fortsatt god seilas alle tre! Hilsen Hans

Anonym sa...

Hørtes ut som en grei etappe med få seilskift.
Så jeg regner med at det da har vært mulig å markere torsdager og lørdager.
For egen del lengter jeg mer og mer tilbake til seilerlivet etter at jeg mønstret av i Simonstown.
Det positive her hjemme er at vi nå har skikkerlig vinter med godt skiføre - blå swix. Fanny (hund) - og jeg hengende etter, har tilbakelagt mange mil i Nordmarka.
Harald

Thore E sa...

Hei Terje,
det er utrolig morsomt å følge deg på din villvindske tur jorden rundt. Ha en fortsatt god seilas!
Hilsen Thore
PS: Vi håper å se deg og Berit på Otterön igjen, når du nærmer deg våre kyster..

Anonym sa...

Anne-Kristine og Carl Peter på Utila ønsker god seilas videre til Hans og dere to andre som vi ikke kjenner. Vi har det fint her i Karibien, en deilig østavind farer over øya og gjør livet behagelig, lite insekter og deilig temperatur.
Over 20 seilbåter i havna, populært sted.

Anonym sa...

Hei Terje.
De "blå" gradene er i ferd med å slippe taket og nå røsker det frenetisk i "pusselanken". Snart er Unnavind nypolert, lykkelig befridd for vinterens klamme pressenning-åk. Planlegger tradisjonelt väskustcruise i påsken. Kun 3 båter påmeldt hittil. Noen tidligere faste deltakere har blitt ille gamle og fått snøskrekk. Reiser ikke mer enn 500 m fra peisen lenger. Vi gleder oss stort over mange gode reiseskildringer fra fremmede farvann. Takk for hilsen fra Cape Town. God tur over dammen og kryssing av eget kjølvann. Endelig en bekreftelse på at jorda ikke er helt flat. Ser frem til nye rappporter.
Hilsen fra Unn & Eivind

JES sa...

aliHei Terje ,Strålende føre i Mossemarka, som er en alternativ livsnytelse.Følger dere i blå-vannet og høres ut som St, Helena er et bedre sted å leve, enn å dø på.
Alle... sjømilene til Karibien høres laaangt ut, men stå på med preikinga. Til Dag: Kartene dine skal bli brukt,
jobb-vikar er på plass og det blir Lofoten for Aliante til sommeren.
Jon

Anonym sa...

Det bare er obligatorisk for seilerfolk å lofse innom Bagos på Tobago. Så jeg regner med dere har vært innom! Hilsen ei av kontorråttene som også har vendt hjem fra varmere strøk!