søndag 8. mars 2009

Jorda rundt !


I en trang dal ligger Jamestown på St.Helena.


Jordomseilingen gjennomført !


Takk til alle dere som skriver en kommentar/hilsen på bloggen. Det registreres med glede selv om vi ikke svarer eksplisitt til hver enkelt!

For 26 måneder siden lå vi for anker i Store Bay på Tobagos sydvestkyst og badet i azurgrønt karibisk hav. Nå er vi her igjen under de samme flotte forholdene. Vi har krysset vårt eget kjølvann og sirkelen er sluttet selv om vi enda har en atlanterhavskryss foran oss før vi er hjemme i norske farvann.

Fra St.Helena til Karibien.
Etter at vi forlot St.Helena seilte vi vest-nordvestover til Ascension. 700nm med lett unnavindsseilas og spridde seil. Ascension er britisk. Det er en amerikansk flybase der og BBC har kjempestore antenneanlegg for distribusjon av radiosendinger på den sydlige halvkule. Øya er en lavaøy, naken og med vegetasjon kun på toppen av Green Mountain på ca 850moh. Den store attraksjonen på øya er de store havskilpaddene som legger sine egg inne på stranda. De svømmer 4000nm fram og tilbake mellom Brasils kyster hvert 3.- eller 4.år for å parre seg og legge egg. En kveld satt vi i sanda og ventet og fulgte med på dette fascinerende skue. På ankringsplassen vrimlet det av disse skillpaddene og vi kunne svømme blant dem.

Gjennom stillebeltet
Fra Ascension hadde vi en seilas på 3000 nm til Tobago. Først skulle vi seile sydøstpassaten så lenge den rakk. Deretter rett nordover og korteste vei gjennom stillebeltet til vi fant nordøstpassaten. Dette var området hvor de gamle seilskutene kunne ligge å drive uten vind i ukevis. Litt enklere hadde vi det som kunne starte motoren. To og et halvt døgn for motor med kraftige regnbyger, ingen vind , motsstrøm og gamle dønninger fra nord og sør som kjempet om overtaket,- og ikke et vindpust.

Men vel igjennom kunne vi falle unna for nordøsten med medvind og slør. Den første uka hadde vi en snittfart på 170 nm i døgnet. Etter dette roet det seg noe og vi ankom Tobago etter 22 døgn . En lang, men meget behagelig overfart.

I Karibien
Nå skal vi kose oss på Tobago i en uke før vi begynner å pusle oss nordover mot Martinique hvor vi skal ta imot 3 frosne, bleike men forventningsfulle og solhungrige norske familier for påskefeiring.

Mange hilsner fra Hans, Dag og Terje,- alle østfoldinger så gode som noen !

7 kommentarer:

Anonym sa...

Gratulerer med jorda rundt! Jeg er imponert over din målrettede innsats og gjennomføringsevne både under den flerårige byggingen og utrustningen av Villvind og nå fullføringen av jordomseilingen. Hjemturen må vel nå fortone seg som et slag over Skagerak?
Flott å lese at dere har hatt fin seilas de siste 3000 nm.
Etter to ovale helger på Blefjell med godt vintervær og fine føreforhold, er det lavlandet og båtpuss som nå gjelder fram mot påske. Da drar dronninga på pilgrimstur til Spania med en venninne, mens jeg satser på sjøsetting. Det lysnær nå, se'!
Hils guttane!

Hilsen Hans

Kjell Skåre sa...

Hallo Terje!
Gratulerer med gjennomføringen så langt - jeg imponeres av gjennomføringen. Her hjemme har vi det bare bra og går bare og tråkker i slaps og venter på skikkelig vårvær.
Håper dere får en fin påske alle sammen.
Hilsen Kjell og Bente

Bjørn Erik sa...

Hei gutter, gratulerer med vel gjennomført seilas. Det føles som i går, at jeg spiste lunsj sammen med dere dagen før dere forlot Simons Town i Sør-Afrika. Mens dere har opplevd mye, har jeg måket snø!
I dag laver det ned igjen, snø altså!! Båten til Dag ligger fint, jeg må vel måke båten min igjen i morgen.
Vi prøver å få opp seilstemningen, og tilbringer helgen på hytta i Hunnebostrand!
Segla Lungt.

Hilsen Bjørn Erik

Anonym sa...

Hej.
Har hittat till Villvinds blogg och det är spännande att följa er resa. Jorden runt! Grattis! Låter underbart med sol, nya platser, upplevelser och fram för allt härlig segling. Men 3 veckor på öppet vatten...tja....
Här är det snö och slask, men våren är på väg. Snödropparna blommar och båtarna börjar luftas.
Hälsningar Sverige

Anonym sa...

Gratulerer med sirkel på globusen! Sør-Atlanteren høres flott ut. Vi setter avgårde fra Simons Town til uka. En forsinket start etter seig sykdom som endelig ser ut til å slippe taket. Nyt livet under den karibiske sola og god tur videre. Husk å se opp for en rød båt som kommer i ei rasende fart fra styrbord når du peker baugen vestover mot Europa.

Hilsen Martin på Kua, God NRF

Anonym sa...

Spørs om du noen gang blir til å se den båten hvis jeg navigerer.... østover, selfølgelig, ØSTOVER, oi, oi

Anonym sa...

Hei Hans
Spennende å lese om opplevelsene deres. Her hjemme vil ikke vinteren helt slippe taket og det er meldt mer snø. Kos dere.

Vi har vært en weekend i Trondheim og traff Caroline på 5-mila i Granåsen.
Hilsen
Elisabeth og Øystein